Cesta k dokonalému espressu Lavazza
Profesionální pákový kávovar pracuje na několika různých principech. Pro Vás je důležité vědět, že pokud je dobře nastavený, espresso připravuje pod tlakem 9 barů a voda na espresso má okolo 90 °C. Opravdu důležitá je voda, která je napojená do kávovaru a musí být vždy zbavená různých látek a prvků, které se mohou v kávovaru snadno usazovat.
Pákový kávovar by se měl každý večer čistit – jeho hlavy, páky, tryska, odkapávací deska atd. Další důležité informace o údržbě kávovaru se dozvíte tady.
Než si připravíte svoji první ranní kávu, je třeba nechat vodu v kávovaru zahřát na požadovanou teplotu. Po pár minutách nechte protéct jednu dávku horké vody prázdnou pákou bez kávy a také si nezapomeňte předehřát šálky, do kterých budete espresso připravovat.
Dobrá příprava a údržba kávovaru se velmi podílejí na výsledné chuti espressa, proto ji opravdu nepodceňte.
Pro espresso je ideální velmi jemně namletá káva, a to proto, že voda protéká přes kávu v páce pod velkým tlakem. Správně umletá káva totiž ovlivňuje dobu extrakce, neboli louhování. Ideální doba extrakce u espressa je 20-30 vteřin.
Každý barista musí dávat pozor na dávku kávy (tzv. single shot), která je podle daných parametrů 7 gramů. Ale některé kávy potřebují pro plnou chuť dávku trochu větší. Vše je ale otázkou vašich chutí a preferencí. Abyste dosáhli vždy stejného výsledku vašeho espressa, jsou pro přesnou gramáž kávy ideální freshové mlýnky, jako třeba tento z naší nabídky.
Dále správný barista hlídá množství espressa v šálku, které se pohybuje mezi 25-35 ml. V klasickém espressovém šálku je toto množství zhruba jeho polovina. Bohužel s takovým espressem se zatím setkáme málokde.
Jakmile máme všechny předchozí kroky splněny, můžeme nasypat odměřenou, správně umletou kávu do páky, kterou lehce klepne o okraj pultu, abychom kávu urovnali. Poté pěchovadlem kávu v páce lehce a hlavně rovnoměrně stlačíme. Páku vložíme do hlavy kávovaru a už jen čekáme na ten nádherný moment, kdy po pár vteřinách extrakce začíná do šálku téct hustá, tmavě hnědá tekutina. Je to emulze z různých olejů a dalších látek.
Espresso má na povrchu krásnou hnědou oříškovou barvu, většinou s hnědými flíčky.
Hlídáme si také množství espressa v šálku, které se pohybuje mezi 25-35 ml. V klasickém espressovém šálku je toto množství zhruba jeho polovina.